Nove, “zaražene” baterije za nove električne automobile

Čuli smo za mnoge kreativne ideje za napajanje punjivih baterija, ali MIT (Massachusetts Institute of Technology) je na ovom polju napravio ogroman pomak. Istraživači na univerzitetu su pomoću genetskog inženjeringa dobili virus koji koriste za formiranje pozitivnog i negativnog kraja litijum-jonske baterije, tj. virusi su nosioci elektriciteta u ovim baterijama.

Rad na anodi ovakvih baterija počeo je pre tri godine, ali su naučnici tek nedavno shvatili način za izradu katode. Istraživački tim tvrdi da njihove baterije koje napajaju virusi imaju toliko snage i energije da se može razmatrati njihova ugradjna u hibridna vozila i da mogu bez problema zameniti Tesla Model S i Chevy Volt.

Labaratorijski testovi pokazuju da se ove baterije mogu puniti i prazniti 100 puta bez gubitka kapacitivnosti, ali istraživači tvrde da će finalna verzija trajati mnogo duže.

I pored tvrdnji naužnika sa MIT instituta da je ovaj virus bezopasan za ljude, opet postoji doza zabrinutosti medju potrošačima za sve što radi u tandemu sa virusima. Ipak, baterije su jeftine za proizvodnju, ne zahtevaju štetne rastvarače i ne sadrže toksične materijale. Prototipi ovih baterija su izgledali kao tipične novčić baterije, ali njihova tehnologija izrade koja im omogućava malu masu dozvoljava da se prave u mnogo većim dimenzijama što će im povećati vreme trajanja.

Bilo kako bilo sa očekivanom eksplozijom hibridnih automobila u narednih nekoliko godina biće nam od koristi sve vrste dugotrajnih baterija, napajali njih virusi ili ne.

Ljubojević Borivoje, urednik

3 thoughts on “Nove, “zaražene” baterije za nove električne automobile

  1. Ako se ne ostvari neka mutacija, bićemo privilegovani da ih koristimo jednog dana :)
    Pohvale za odabir teme i naravno nadamo se novim tekstovima od strane ovog urednika :)

  2. Ako ih predrasude ne osude na propast, vozicemo se na viruse :) Hvala!

Comments are closed.