Modbook Tablet

U potrazi za digitalnom tablom za crtanje, u moru pokušaja naišli smo na jedanu koji bi se mogla odgovarajućom alatkom intergalaktičkog industrijskog dizajnera.  Ako ste jedan od onih koji nigde ne kreću bez papira i olovke, definitivno bi vam odgovarao alat koji vam omogućava da sa sobom nosite 16.000 miliona boja, 100.000 flomastera, 20.000 vodenih bojica, air brush, maske, shablone…

Naravno za skice vam ovo nije ni potrebno, bar ne za one koje samo služe da zabeleže trenutni nalet inspiracije. A da li sam vam spomenuo da u istom ovom chudu možete da nosite 900.000 skica u JPEG formatu? Sherujete ih preko wireless-a i socialnih medija? Uploadujete ih na svoj blog? Ako vas do sada nisam ubedio da je ovo super kul gedžet, onda definitivno niste crtačkog duha. Što ne znači da svoj Zbursh, 3D Studio Max ili Rhino ponesete do kafića, ako je potrebno da brzo izmodelujete neku novu stolicu, enterijerčić ili prodate gazdi priču da treba da uradi novi dizajn celokupnog objekta.

Ne znam da li postoji industrijski dizajner koji ne bi poželeo ovakvo parče hardvera.

MADBOOK

Ovaj tablet je slobodno mogu da kažem nabudženi Mac Book, upakovan u lepo kučište magnezijumske legure sa Wacom tablom za crtanje, što u  toj kombinaciji daje ovaj interesantni tablet. Ovo je prvi Apple tablet, ako ga tako možemo nazvati iako nije u potpunosti njihov proizvod. Firma koja je zaslužena za sklapanje ovog dizajnerskog frankeštajna je Axiotron. Iako je ovo tablet sa površinom osetljivom na dodir, ne možemo reći da je touch screen, pošto nije osetljiv na dodir prsta, osetljiv je samo na dodir olovke, kao kod svake druge table za crtanje.

Tablet poseduje bluetooth, dva standardna USB porta i DVI izlaz, u slučaju da želite da na njega priključite miš, tastaturu i spoljašnji monitor. Ljudi iz Axiotron-a su u ovo simpatično kućište ubacili i GPS, tako da možete da pratite svog ljubimca u slučaju da ga izgubite ili vam ga otme neki drugi dizajner. Potrudili su se da održe minimalistički pristup dizajnu i isprate Apple-ovu liniju dizajna. Uz Modbook dolazi Leopard OS i Apple-ov moćni softver za prepoznavanje rukopisa.

Postoje dve varijante kućišta, mat i sjajno niklovano. Iako na poniklovanoj veriziji ostaju otisci koji jako ružno izgledaju, vrlo je otporna na udarce i grebanje. Tako da pruža pravu zaštitu osetljivom hardveru. Ono što kod hardvera smeta je što je ekran samo 13 incha i što bi grafička kartica mogla da bude jača s obzirom da se radi o alatu koji uglavnom koriste dizajneri. Ipak, postoji opcija da i svoj Mac Book Pro prepravite u ModBook, uz doplatu od 800 dolara. Tako da sa te strane možete da odaberete kakav hardver ustvari korisite u Modbook-u.

Modbook definitivno nije alat za svakoga, bez obzira da li ste ludi dizajner ili gedžet manijak, moraćete dobro da razmislite o kupovini ovog hardvera, pošto mu se cena u Axiotron-u kreće od 800 $ za prepravku vašeg do 2,290 $ za kupovinu celog Modbook-a.

Detaljnije informacije možete pogledati na sajtu Axiotron-a : www.axiotron.com