CNC Mašine u industrijskom dizajnu

3Dcnc

Izrada prototipa u procesu dizajna je jedan od ključnih koraka, sve dok ne napravite proizvod u pravoj veličini i ne ocenite njegovu funkcionalnost, estetsku i ergonomsku komponentu u stvarnom svetu, sve do tog trenutka on je bio samo idejno rešenje i koncept. Prelazak iz idejnog u materijalno stanje, je jedan od trenutaka koji industrijski dizajneri najviše vole, jer je to trenutak stvaranja nečeg novog i opipljivog. Ovaj put vam predstavljamo 3D CNC mašinu, kompjuterski kontrolisanu glodalicu koja iseca modele iz tvrdih pločastih materijala, kretanjem po 3 ose.

Kratak istorijat CNC mašina

Mašinska obrada metala postaje aktuelna u vreme industrijske revolucije i u Engleskoj se 1775. god. pojavljuje prva mašina koja se koristla za obradu cilindara parnih mašina. Invetor je bio Džon Vilkinson (John Wlikinson). Nešto kasnije, godine 1818., Eli Vitni (Eli Whitney) izrađuje glodalicu u Americi. Inovacija je korišćena za izradu pušaka za potrebe države.

Naknadno je osovina Vitnijeve mašine od horizontalne postala vertikalna i tako je bilo moguće pomerati i obrađivati materijal u X, Y i Z osama. Godine 1952. Džon Parsons (John Parsons) prikazuje prvu NC (Numeric Control) glodalicu. On je postavio servo motore na X i Y osu, kontrolisane putem kompjutera koji je čitao bušene kartice. Tako je rođena NC tehnologija odnosno prva NC glodalica.

3Dcnc1

Današnje moderne mašine (glodalice, strugovi, obradni centri…) koriste tehnoligiju CNC (Computer Numeric Control) . Mikroprocesor u svakoj mašini čita program, napisan u G-kodu , koji kreira korisnik i izvodi zadate operacije. Personalni kompjuteri se koriste za dizajn delova i pisanje programa. Programi se pišu manualnim ukucavanjem G-koda ili korišćenjem CAM softvera (Computer Aided Manufacturing).

Oblast primene cnc mašina u današnje vreme je jako velika :

 • obrada drveta
 • obrada metala
 • obrada plastike
 • graviranje
 • izrada alata
 • modeliranje
 • hobi
 • nastavna sredstva

3Dcnc2

Prilikom izrade modela i prototipa sa 3D CNC mašinama, dizajneri izrađuju 3D model u nekom od programa za industrijsko 3D modelovanja, snimaju taj model u odgovarajućem formatu ( IGES, CAD ) i prosleđuju ga majstorima koji rade na mašini. Pomoću softwera za pravljenje CNC programa, model se prevodi u mašinski jezik razumljiv mašini. Taj kod generiše kordinate svake tačke preko koje nož glodalice treba da pređe, tako da po završenom glodanju površine dobijamo željeni 3D oblik koji smo ranije izmodelovali. Proces pretvaranja 3D modela u kod razumljiv mašini vrši se odgovarajućim softwerima namenjenim za te svrhe.

Kod modelovanja i izrade prototoipa treba znati da postoje određena ograničenja, jer kod mašina sa 3 ose pokretljivosti ( x,y,z ) nije izvodljivo odraditi svaki model. Tako da je ponekad potrebno model podeliti na više slojeva kako bi se u mogao u potpunosti mašinski izraditi. Savremena mašime imaju mogućnost okretanja glodalice u mnogo osa, tako da se kod njih ovi nedostatci zanemaruju, ipak ove mašine su dosta skuplje, pa je i sama obrada materijala na njima mnogo skuplja.

Svakako je dobro konsultovati se sa ljudima koji su zaduženi za programiranje mašine, pre nego što napravite konačni model predmeta, da ne bi dolazili u situaciju da morate da ponovite modelovanje. Kod mašina sa tri ose pokretrljivosti, dovoljno je da obratite pažnju na negativne uglove, tačnije ne možete imati pune površine, iznad praznih površina, najprostije rečeno.

3Dcnc3

Ovo je bio kratak uvod u CNC mašine, možete uskoro očekivati još informacija i “korak po korak objašnjenje” postupka od skice do 3D prototipa u nekom od narednih članaka.

Korisne informacije u vezi cnc mašina: CNC Portal Srbija

One thought on “CNC Mašine u industrijskom dizajnu

 1. Poštovani,
  sve pohvale za sajt koji ste postavili. Zahvaljujemo na linku koji ste ubacili. Ukoliko ste zaintersovani, molimo Vas za kontakt e-mail kako bi unapredili saradnju.

  Srdačan pozdrav,

  CNC Srbija

Comments are closed.