Materijali za izradu modela i kalupa

Proces dizajniranja od ideje do finalnog proizvoda je jako složen. Zahteva puno veštine, znanja ali i materijala i alata potrebnih za rad. U zavisnosti od složenosti i njegove buduće primene, postoji čitav niz tehnika kojim bi se sam proizvod izradio. I ako je razvoj tehnologije i upotreba softvera za 3d modelovanje uveliko olakšao dizajnerima da u koliko toliko realnom svetlu prikazu to sto su hteli, postoje situacije kada naručioc posla od vas zahteva maketu ili čak funkcionalan prototip. Evo nekoliko osnovnih materijala  koji će vam pomoći u izradi vašeg proizvoda.

Super Clay

Ovaj materijal je neophodan u procesu dizajniranja skoro bilo kog industrijskog proizvoda. U pitanju je vrsta gline koja se termički omekšava i na taj način dolazi do idealne mekoće pogodne za rad. Zagreva se u peći do temperature od 50 stepeni. Ova temperatura varira u zavisnosti od proizvođača i vrste same gline tj. tvrdoće.

Na temperaturi do 20 stepeni je izrazito čvrsta. U početku je koristena za izradu filmskih setova u Hollywood-u a od 1927. se koristi u auto industriji za izradu modela automobila. U suštini njen sastav čini fino mlevena glina, ulje i vosak.

Jedan od najvećih proizvođjača u Evropi je Nemačka firma KOLB. www.kolb-technology.com

Na njihovoj stranici možete naći sve potrebne informacije vezano za ovaj proizvod. Prednost ove gline je što model možete raditi koliko god želite a da se ne osuši i ne popuca. U zavisnosti od njene tvrdoće, možete praviti modele u razmeri 1:1 i postići finiš koji nećete moći ni sa jednim drugim materijalom. Na sobnoj temperaturi je izrazito tvrda što olakšava izradu kalupa u zavrsnom procesu. Može se čak i obradjivati na CNC mašini. Može se farbati i time postići efekat metala ili drugih materijala. Kada odlijete kaup, glinu ponovo istopite i možete je koristiti iznova.

Jedna od firmi koju ću vam preporučiti je Francuska firma Plastiline. www.plastiline.fr

Lično sam probao njihove proizvode i uverio se u kvalitet. I ako je Kolb dosta ozbiljnija firma koja snabdeva skoro čitavu auto industriju svojim proizvodima, Plastiline je idealan odnos cene i kvaliteta. Još jedna prednost je sto plastiline možete kupiti u pakovanju od kilogram. Koliko znam, to nije slučaj sa ostalim firmama. Cena plastilina u pakovanju od jednog kilograma je oko 17 eura.

Silikon i Latex za izradu kalupa

Silikoni su sve češci materijali u izradi kalupa. Njihova prednost je izuzetna preciznost i nivo detalja pri uzimanju otiska. Veoma su pogodni za izradu kalupa kod veoma malih i složenih modela. Ko god je pravio bilo kakav kalup od nekog čvrstog materijala, recimo gipsa, zna kakvi problemi mogu da ga snađu. Pucanje prilikom razdvajanja, veoma loš otisak i tako dalje. To nije slučaj sa silikonima. Zbog njihove fleksibilnosti i samo vađjenje modela iz kalupa je lakše. Sitna mala i zavučena mesta na vašem modelu više neće predstavljati problem.

Jedan od proizvoda koji sam isprobao i pokazao se jako dobar je Formaform Švajcarske firme GLOREX. www.glorex.com. Dolazi u pakovanju od 1250g. Silikon je u vidu grudvica I u čvrstom je stanju. Prednost ovog silikona je sto se termički aktivira. Zagrevanjem u metalnoj posudi prelazi u tečno stanje. Samim tim, nema isparavanja hemikalija i neprijatnih mirisa pri radu. Prvenstveno je namenjen za odlivanje voska i polyester smole ali i drugih materijala koji u svom tecnom stanju ili prilikom stvrdnjavanja ne proizvode temperaturu veću od 100 stepeni celzijusovih. Cena ovog proizvoda je oko 19 eura.

Latex je isto tako zanimljiv i jako koristan u nekim situacijama. U slučajevima kada je potrebno uzeti otisak modela iz jednog komada ili ako je u pitanju veća površina sa dosta detalja i reljefa. Latex dolazi u tečnom stanju bele je boje i gustine jogurta. Na model se nanosi četkom u vise slojeva. Jedina mana je sto je neophodno napraviti potporu od gipsa koja ce poput školjke drzati vas kalup na mestu prilikom odlivanja pozitiva. Svaki naneseni sloj se suši od prilike 30 minuta. Kada postignete zeljenu debljinu i nakon sto je latex potpuno suv, jednostavno ga svučete sa modela poput rukavice. Veoma je otporan na kidanje i deformacije prilikom odvajanja od modela. Treba naglasiti da je neophodno kalup dobro uvaljati u talk da ne bi doslo do lepljenja. To mu takodje produzava zivot i olaksava vaš rad. Firma koju vam preporučujem je GEDEO. Dolazi u pakovanjima od 250 ml do 1 litra. Link na kome ce te naći ovaj proizvod je:

www.lainesworld.co.uk/L/product/GED663355.html

Njegova cena je oko 11 eura.

Na kraju sta drugo reći nego da je sve na vama i vašoj kreativnosti.

Uživajte u dizajnu i gradite bolji i lepši svet.

Vanja Marinković, industijski dizajner