Završen Auto(r) 2010. konkurs za dizajn automobila

Sebbastien Stassin

Prošlog vikenda u Muzeju savremene umetnosti Zagrebu održana je druga konferencija o dizajnu automobila Auto(r). Dva dana predavanja, radionica i panel diskusija privukla su ljubitelje automobila koji su želeli uživo videti i upoznati dizajnere nekih od automobila o kojima sanjaju.

Daniel Tomicic & Maarten de Brujin

Tako su se ovde našli Maarten de Bruijn, čovek zaslužan za nastanak i dizajn Spykera, te Sebastien Stassin dizajner KTM-a X-Bow koji se mogao i razgledati na ulazu u muzej. U jednom trenutku Stassin je čak i provezao nekoliko sretnika.

Giacarlo Perini i Enrico Fagone među najvećim su teoretičarima dizajna automobila. Perini je  komentarisao trendove na tek završenom Salonu u Ženevi, dok je Fagone problematizirao budućnost dizajna automobila.

Giancarlo Perini

Enrico Fagone

Marko Luković opisao je svoje iskustvo pobednika Peugeotovog konkursa za dizajn, najpoznatijeg na svijetu.

Marko Luković, industrijski dizajner

Dario Droučić je vodio radionicu na kojoj se moglo naučiti kako nastaje automobila – od briefinga, preko brainstorminga do prvih skica, te njihova razvoja do izrade računarskog modela.

Dario Dropucic

Francesco Carbini, modeler u glini, govorio je o sledećoj fazi razvoja kada na osnovi računarskog modela on oblikuje model u glini. Kemal Curić predstavio je Ford Iosis Max. Boris Ljubičić, najpoznatiji hrvatski dizajner, je na sebi svojstven način nekonvencionalno propitivao dizajn automobila.

Francesco Carbini

Kemal Curić - desno

Dragan Žegarac

Inženjer Dragan Žegarac upoznao je prisutne sa najnovijim trendovima u tehnologiji LED svetala. Na kraju, žiri sastavljen od govornika, odabrao je najbolji rad konkursa za dizajn. Jednoglasnom odlukom pobedio je Zdenko Vukoja, samouki 42-godišnji dizajner iz Lipika. Drugo mesto osvojio je Darko Marković, student produkt dizajn Megatrend univerziteta u Beogradu, a treće njegov kolega, Damnjan Mitić. Vukoja je osvojio petodnevni put u Pariz za dvoje Citroënom DS3, posetu Citroënovom studiju za dizajn, muzeju, galeriji C_42 i vožnju Spačekom po Parizu.

Nemanja Laličić ( desno )

Panel discussion

KTM X-BOW

Ovom prilikom pohvaljujemo organizatore ovog događaja, ovakva događanja su definitivno jako potrebna u regionu gde je veliki broj talentovanih dizajnera. Nadamo se da će ovo biti dobar primer i ideja za organizovanje sličnih dešavanja u budućnosti.

Tekst pripremio : Denis Bostandžić, industrijski dizajner

Zahvaljujemo se Danielu Tomicicu na ustupljenom materijalu i saradnji.