60 godina konkursa Good design

Najstariji svetski program dodeljivanja nagrada za najznačajnije doprinose savremenom međunarodnom dizajnu slavi 60-godišnji jubilej ove godine.

Good design osnovali su Edgar Kaufmann, Eero Saarinen i Charles i Raz Eames u Čikagu 1950. godine sa namreom da predstave najveća dostignuća iz oblasti industrijskog i grafičkog dizajna. Baš to je i danas posle 60 godina cilj ovog konkursa.

Novo izdanje Good design-a zastupa  novi revolucionarni pristup dizajnu. Razmišljanja sadašnje generacije vizionara, dizajnera, urbanista, korporacija, vlada, pojedinaca, privatnih i javnih institucija za dizajn zasniva se na idealima konzervacije energije, smanjenja toksičnog otpada i gasova, smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i pražnjenja svetskih resursa.

Ovogodišnja tema Good design-a iz oblasti industrijskog dizajna su “zeleni proizvodi” koji promovišu štednju energije, reciklažu i veću održivost u svim sektorima industrije počev od robe široke potrošnje preko nameštaja, transporta, opreme, pakovanja do poslovnih proizvoda.

Rok za prijave za ovogodišnji Good design je 1. jul 2010. godine.

Više informacija na http://www.europeanarch.eu

Tekst pripremio : Ljubojević Borivoje, urednik