Crtajte, trebaće vam!

Kad tad doći ćete u situaciju da niste pri svom lap-topu, desktop računaru ili tabletu. A da je potrebno da klijentu objasnite ideju i formu nekog proizvoda, možda i na parčetu salvete. Iako je crtanje samo deo posla industrijskog dizajnera, ono se ne odnosi samo na talenat da prenesete nekome vaše ideje vizuelno, već i na način razmišljanja, na zamišljanje formi u svojoj mašti. Sve to postiže se vežbom i odricanjem koje zahtevaju sati i sati crtanja. Neko je po prirodi veći talenat, neko je manje talentovan, ali svi znamo da postoje neke granice koje svako može da dostigne samo vežbom, bez obzira na veličinu talenta koji posedujemo. Neko teže, neko lakše. Ali određeni kvalitet crteža postiže se isključivo kroz rad. Ovim putem ćemo predstaviti pet sajtova koje svako od nas treba redovno da posećuje, kako zbog ideja, inspiracije tako i zbog sitnih majsotrskih tehnika koje možete da pronađete na njima.

Bilo koji od sledećih pet sajtova posvećeni su crtanju, skiciranju i teknikama koje moraju da poseduju industrijski dizajneri.

ID SKETCHING

IDSKETCHING.COM je sajt koji morate imati u svom bookmarku, posećujte ga redovno jer se na ovom sajtu konstantno nešto dešava, dobar je za inspiraciju, objašnjavaju se tehnike crtanja, bojenja, rada sa olovkama i markerima, senčenja. Kao što mu samo ime kaže, ovo je sajt posvećen crtanju u industrijskom dizajnu.

http://www.idsketching.com

DESIGNER TECHNIQUES

DESIGNERTECHNIQUES.COM je sajt koji je posvećen tehnikama crtanja u dizajnu. Iako možete da pokupite dosta interesantnih stvari, ovaj sajt je uglavnom orijentisan ka dizajnu automobila i tehnikama crtanja i bojenja koje se odnose na ovu oblast industrijskog dizajna.

http://www.designertechniques.com

PRODUCT DESIGN FORUMS

PRODUCTDESIGNFORUMS.COM je web sajt koji okuplja veliku online zajednicu industrijskih dizajnera koji se međusobno pomažu, razmenjuju znanja i organizuju povremena crtačka nadmetanja. Na ovom forumu možete naći puno raspoloženih ljudi koji će vam rado pomoći da unapredite svoju tehniku.

http://www.productdesignforums.com

CONCEPT SALAD

CONCEPTSALAD.COM je web sajt koji ima obilje tutorijala iz kojih možete dosta naučiti o crtanju, bojenju, formi … Obavezna stanica svakog industrijskog dizajnera prilikom surfovanja webom.

http://www.conceptsalad.com

Linkove podelio : Denis Bostandžić, industrijski dizajner

2 thoughts on “Crtajte, trebaće vam!

  1. Jako korisno. Bas sam sad u fazi id skiciranja. Hvala kolega…:)

Comments are closed.