Art Forms of Nature by Ernst Haeckel

Kada govorimo o inspiraciji mnogi će navesti da je nekada imaju, a nekada ne. Nije to slučajno jer sve što stvaramo jeste odraz neke naše unutrašnje slike. Projektujemo sebe, ali ne nikada u potpunosti. Još jedan faktor koji je važan jeste sredina. Na početku smo kao klinci gledali kroz prozor, to je taj portal da nam misli izađu iz zatvorenog prostora.

Mislim da su neke početne slike, vidljive na krajnjem proizvodu u industrijskom dizajnu, tj. asocijacije su odmah tu. Kada na to rešenje dodamo odličnu funkciju, možemo reći da je u potpunosti kompletirano. Znate i sami priču o rešenjima elisa na hilikopterima, koji su potekli sa semena drveta, ajkolikih automobila itd…

Zato vam dajem smernicu ka Ernestu Hekelu (1834-1919) koji je bio lekar, anatom, zoolog, prirodnjak , biolog, umetnik koji je možda najpoznatiji po zakonu rekapitulacije. Hekel je skovao termine kao što su pleme, filogenija i ekologija.1904.godine on je objavio knjigu Artforme prirode.


Možete je imati  http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/haeckel/kunstformen/natur.html

Videćete da su ovo odlični crteži, da je neizmeran broj formi i oblika koji nas okružuju a nisu nam tako dostopni, i verujem da će vam poslužiti kao inspiracija za nova rešenja bez obzira da li su to klupe, stolice, delovi u enterijeru, vozila, ili delovi samo proizvoda. Zaista nije važno koliko je vremena prošlo od nekog događaja, slike važno je da imate mogućnost da je razvijete u nešto korisno.

Autor teksta: Jelena Smiljanić