YEE dva u jednom

flying_car_by_industrijski_dizajn_01

Ne tako davno, na velikom broju bilborda, koje smo bili u prilici da vidimo po svim vecim gradovima Srbije, osvanula je kampanja čiji je slogan većini od nas bio smešan. Radilo se o sloganu kineske kompanije za proizvodnju automobila “Cherry”. Slogan je glasio kola iz zemlje u koju je budućnost već stigla.

U nekim od ranijih tekstova smo već spominjali određeni broj mladih kineskih dizajnera koji počinju osvajati svet izuzetno kvalitetnim konceptima. Ideje koje su bile prezentovane su bile vezane za kola budućnosti.

Pred nama je još jedna u nizu zanimljivih ideja koja je ovoga puta delo tima sastavljenog od dizajnera  Pan Jiazhi, Zhu Wenxi i Lai Zexin-a.

flying_car_by_industrijski_dizajn_02

Reč je o konceptu koji bi imao dvojaku funkciju, a sve u zavisnosti od vaših trenutnih potreba. YEE, kako je nazvan ovaj koncept, je zamišljen kao vozilo koje bi se moglo voziti po putevima odnosno kao vozilo kojim bi se po potrebi moglo i leteti. Naravno, i ova ideja je svoje uporište našla u predviđanjima da će u budućnosti ulice, većih gradova, biti sve više i više pretrpane brojnim vozilima. Upravo zahvaljujući ovoj pretpostavci, razvijena je i ova ideja koja bi vam omogućila da imate dva vozila u jednom, automobil i mini letelicu. Baš kao i sva ostala vozila budućnosti, i YEE će kao pogonsko gorivo koristiti električnu energiju kojom bi se snabdevao, primarno preko solarnih panela koji su raspoređeni po njegovoj površini a sekundarno, i po potrebi, na specijalno dizajniranim stanicama.

flying_car_by_industrijski_dizajn_03

Za kraj recimo da budućnost možda i nije stigla u Kinu ali je svakako jako blizu. Daleko bliže nego što je nama.

flying_car_by_industrijski_dizajn_04

Tekst priredio Miloš Stojaković