Sub-Biosphere 2

industrijski-dizajn-sub-biosphere-01

Verujem da ste svi makar jednom u svom detinjstvu, vrlo verovatno čitajući Žil Vernovih 20000 milja pod morem, razmišljali kako bi to bilo živeti pod morem. Sa savremenim tehnologijama ni taj san više nije toliko daleko. Ideja koju je razvio dizajner Phil Pauley svakako predstavlja veliki korak napred. Projekat, kojim se Phil približio ostvarenju davnašnjeg sna poznat je pod nazivom Sub-Biosphere 2.

industrijski-dizajn-sub-biosphere-02

Neverovatna struktura koju je Phil razvio nije namenjena samo akvanautima,turistima i naučnicnima. Čitav koncept je zamišljen kao celina u sklopu koje bi se nalazili ljudi, životinje i biljke. Dakle, ovde je reč o ekosistemu koji bi mogao funkcionisati i pod vodom i nad vodom.

industrijski-dizajn-sub-biosphere-03

Kao što se iz priloženih rendera može primetiti osnovu ovog malog, podvodnog sveta bi činilo 9 sfera. Centralna sfera bi bila centar ovog mini sveta i sa njom bi bile povezano ostalih osam. Svaka od sfera, koje čine ovu celinu, bi predstavljala mikro ekosistem koji bi svaki stanar prilagodio sebi i svojim potrebama.

industrijski-dizajn-sub-biosphere-04

Naravno, Biosfera bi bila u potpunosti opremljena sa električnom energijom, pijaćom vodom i svim sadržajima na koje je savremeni čovek naviknut.

industrijski-dizajn-sub-biosphere-05

Stanari ovog podvodnog sveta bi se do svog životnog prostora dovozili čamcima.

industrijski-dizajn-sub-biosphere-06

Osim devet sfera i mreže cevi, kroz koje se odigrava normalna komunikacija među stanovnicima, osnovu ovog interesantnog projekta čine četiri stuba koji ovoj konstrukciji omogućavaju kretanje ka željenoj dubini ili ka površini.

industrijski-dizajn-sub-biosphere-07

Baš kao i svaki koncept koji u sebi nosi predznak futuristički tako i ovaj zahteva dosta vremena i određeni stepen naučno-tehnološkog razvoja. Na nama ostaje da se nadamo da već za koju godinu možemo očekivati neke nove informacije o ostvarenom napretku.

Tekst priredio Miloš Stojaković