Kuda plovi kuća putujuća?

Možete li zamisliti kuću koja vas prati gde god vi krenuli? Zahvaljujući savremenim tehnologijama i materijalima ovaj koncept je danas sve bliži realizaciji. Tvorac ove, prilično smele, ideje je  arhitekta i dizajner Rafael Schmidt .

Koncept

Ovaj koncept se zasniva na kombinaciji primene konvencionalnih arhitektonskih rešenja i onih ideja i tehnologija koje omogućavaju izradu mobilnih plutajućih objekata. Većina nas je navikla da je dom, u kome živimo, statična kategorija i da je gotovo nezamislivo da on bude u pokretu. Baš kako i ime ovog projekta (“The last resort”) sugeriše reč je o ideji koja pokušava da ospori sve do sada poznate koncepte kada je ovakva ideja u pitanju.

The last resort

The last resortOrganizacija

Strukturalno posmatrano ovaj koncept je organizovan na dva nivoa. Sa ciljem da gornji nivo ima visinu od 2.50m na donju palubu su smešteni svi kreveti za spavanje i kompletna oprema. Donja paluba predstavlja proširenje gornje a kreveti i kauči koji se na njoj nalaze su ugrađeni u pod i po potrebi se mogu koristiti izvlačenjem. Dimenzije ove kuće su 5mx15m. U prednjem delu se nalazi natkrivena terasa na koju se može popeti stepenicama, postavljenim sa strane, direktno na krov. Na gornjoj palubi se nalaze kuhinja, velika dnevna soba, kupatilo i dve spavaće sobe. Sve prostorije su međusobno odvojene kliznim vratima koja se po potrebi mogu otvarati te se na taj način može stvoriti velika prostorija pogodna za različite namene.

The last resort

The last resort

The last resort

Dakle u pitanju je interesantan multifunkcionalan koncept koji svakako može zadovoljiti i najizbirljivije zahteve. Ostaje nam da pratimo kako će se ova ideja dalje razvijati i kada će konačno zaživeti.

Da li je pred nama vreme modernih nomada, koji će jedriti rekama, morima i okeanima ostaje da se vidi!?

Tekst priredio Miloš Stojaković