Electrolux Design Lab polufinalisti

industrijski-dizajn-design-lab

Kompanija Electrolux je poznata kao jedna od retkih koja u svome radu i razvoju veliki značaj pridaju afirmaciji mladih dizajnera kroz brojne konkurse koje organizuje. Svakako da je najpoznatiji konkurs u režiji ovog renomiranog svetskog proizvođača kućnih aparata Design Lab takmičenje.

Kako organizatori navode, od pristiglih 1300 radova odabrano je 25 onih koji će se naći u užem krugu kandidata za dobijanje ove prestižne nagrade. Među polufinlistima se nalaze predstavnici čak 17 zemalja (Rumunija, Kina, SAD, Rusija, Indija…).

Zahtevi koje je Electrolux stavio pred učesnike ovog konkursa su bili inventivnost, primenljivost i intuitivnost.

Finale će biti održano u Londonu u septembru ove godine.

Prva nagrada je šestomesečna školarina u Electrolux Global Design centru kao i 5000€, druga nagrada iznosi 3000€ i treća 2000€.

U daljem toku teksta možete videti radove svih polufinalista.

1. The Kitchen Hideaway, Daniel Dobrogorsky, Australia

industrijski-dizajn-electrolux-design-lab-kitchen-hideaway-01

Kitchen Hideway je koncept koji je zamišljen kao vid virtuelne kuhinje gde će vam biti pružena mogućnost da osmislite ono što želite da jedete. Nakon kreiranja vašeg virtuelnog obroka, upit sa svim detaljima bi bio poslan ka centralnom kompjuteru koji bi vaš zahtev prosledio u realnu kuhinju gde bi on bio spremljen.

industrijski-dizajn-electrolux-design-lab-kitchen-hideaway-02

2. Community Fridge, Pedro Sanin Perez, Colombia

industrijski-dizajn-electrolux-design-lab-community-fridge

Community frižider je proizvod namenjen velikim poslovnim zgradama gde bi svaki radnik imao svoj deo frižidera u kome bi mogao čuvati svoje namirnice koje bi po potrebi mogao naručivati upotrebom jednostavnog digitalnog interfejsa.

3. Bio Tank, Robotic ‘FishWasher’, Akifusa Nakazawa, Japan

industrijski-dizajn-electrolux-design-lab-biotank

Bio Tank je zamišljen kao proizvod koji je u isto vreme mašina za pranje suđa, komposter (kompostiranje je process prirodne razgradnje organskih materija dejstvom bakterija) pa čak i kućni ljubimca kako autor navodi u svom opisu ovog koncepta. Sam process upotrebe se sastoji u postavljanju tanjira u za to zamišljene držače kako bi robot ribice mogle započeti proces čišćenja od mehaničkih i organskih materija. Robo ribice organske materije apsorbuju i pretvaraju u kompost. Uporedo sa procesom absorbcije organskih materija one i prečišćavaju vodu, zahvaljujući ugrađenim filterima za prečišćavanje, tako je da je nije potrebno menjati.

4. Bx7 Preparation Unit, Iosif Mihailo, Romania – Food on the Go

industrijski-dizajn-preparation-unit

Pred nama je koncept mladog rumunskog dizajnera koji svoju ideju opisuje kao kapsulu za miksovanje cinka, kalcijuma, magnezijuma ili ugljenih hidrata sa vodom kako bi se dobili ukusni i hranljivi sokovi ili obroci. Dakle, pred nama je futuristička verzija kuhinje za poneti koja je dignute na viši tehnološki nivo. Jedna od interesantnijih osobina ovog koncepta jeste i mogućnost ostvarivanja internet konekcije.

5. ‘In-home’ Clothing Printer, Joshua Harris, USA – Print & Wear

industrijski-dizajn-in-home-clothing-unit

Zaista interesantan predlog nam dolazi od mladog američkog dizajnera Joshua Harris-a.

Naime po njegovim predikcijama svet mode će u budućnosti biti unekoliko drugačiji od današnjeg i gotovo će biti potreba imati štampač koji on razvija. Kako sam autor predviđa modni dizajneri će svoje modne trendove postovati širom interneta te će različite modne aplikacije biti dostupne putem download-a.

In-home štampač kojim ćete moći štampati željene aplikacije na vašoj garderobi i nije tako daleko od nas. Ono što ovaj koncept zaista čini drugačijim jeste i opcija recikliranja garderobe koju više ne koristite. Eco-friendly osobina ovog koncepta je upravo ono što će u budućnosti biti gotovo default-na karakteristika svih proizvoda.

6. Freedge – the Inside-Out Fridge, Matthew McNaughton, Australia

industrijski-dizajn-freedge

Interesantan predlog s aspekta ušetede prostora u stanovima stiže nam od dizajnera Matthew McNaughton-a. Ovaj koncept u potpunosti maksimizira prostorne kapacitete stanova postavljanjem odeljka za frižider izvan spolnjih zidova. Upotrebom ovog rešenja vrši se i dodatna ušteda energije tokom zime i hladnih dana.

7. The Snail, Peter Alwin, India – Micro Induction Heating

industrijski-dizajn-snail

Snail je prenosni uređaj za podgrevanje i kuvanje zasnovan na upotrebi magnetne indukcije. Zavaljjujući svojoj veličini i raznovrsnosti ovaj uređaj može biti postavljen na šerpu, tiganj, šolju kako bi se njegov sadržaj zagrejao. Kada je u pitanju napajanje kod Snail-a se koristi kristal šećer koji puž pretvara u energiju koja se dalje koristi prilikom zagrevanja kalema za magnetnu indukciju.

Na osnovu ugrađenih senzora za prepoznavanje hrane sam uređaj vrši momentalnu detekciju tipa hrane te na osnovu toga i dužinu kuvanja. Snail je opremljen touch screen-om tako da je u svakoj fazi pripreme hrane moguće jednostavnim dodirom ekrana nadgledati proces kuvanja.

8. GAIA, Ankit Kumar, India – Wall Mounted Air Purification

industrijski-dizajn-gaia

GAIA koncept je definisan kao zidni lični eko-sistem koji za cilj ima stvaranje energije iz biljnog zida, prečišćavanje vazduha i kontrolu temperature vazduha. Ovaj koncept je zamišljen tako da se jednostavno može prilagoditi potrebama stanova, apartmana ili  radnih prostora. U pitanju su jedinice, moduli, kojima se kompletan zid, ili jedan njegov deo, mogu pretvoriti u zaseban eko-sistem a sve u zavisnosti od potreba i prostora kojim se raspolaže.

9. Elements Modular Kitchen, Mathew Gilbride, USA – All-In-One Kitchen Shelving

industrijski-dizajn-elements

Ova modularna, zidna kuhinja pruža daleko fleksibilnije kuvanje, hlađenje, klimatizaciju i osvetljenje uz istovremenu uštedu prostora. Napajanje ove celine se vrši putem powermat tehnologije koja se, po potrebi, može dopunjavati solarnom energijom. Zahvaljujući činjenici da je sastavljena iz više jedinica ova kuhinja se može instalirati na različitim površinama i u različitim formama.

10. Instinct Vacuum Cleaner, Berty Bhuruth, Australia – the Sheep-like Cleaner

industrijski-dizajn-instinct-cleaner

Ovaj koncept robota usisivača je osmišljen kako bi ljudima uštedeo preko vreme. Instinct usisivač je robotizovani četvoronožni uređaj koji se vrlo jednostavno prilagođava okruženju koje čisti. Prilikom čišćenja on izuzetno lako zaobilazi sve objekte koji mu se nalaze na putu a sve zahvaljujući primeni različitih 3D tehnologija.

11. Lupe, Hand Held Washing Machine, Il-seop So, Korea

industrijski-dizajn-lupe

Lupe je multipraktik uređaj koji između ostalog obavlja funkcije pranja, čišćenja, sušenja i peglanja odeće. Ovaj uređaj je osmišljen kao providan kako bi prilikom procesa tretiranja vaše odeće mogli videti da li su mrlje ili prljavština uklonjeni.

12. A-Laundry, Kai Wai Lee, Taiwan – Community Laundry Concept

industrijski-dizajn-laundry

Portabl mašina za pranje veša koja je zamišljena kao uređaj koji se može koristiti u zajedničkim perionicama. Ideja je da svaki stanovnik zgrade ima svoju korpu koju ubacuje u mašinu radi pranja veša a po zvršetku pranja istu vadi i nosi sa sobom.

13. Mesh Cooker, Lucian Cucu, Romania – the Expandable Oven & Hob

industrijski-dizajn-mesh-cooker

Mesh šporet je pravi uređaj koji štedi prostor zbog same činjenice da zauzima prostor samo kada je u upotrebi. Napravljen je od aluminijuma i rastegljivog teflona. Zbog veličine moguće ga je smestiti i koristit bilo gde ukoliko u blizini postoji utičnica. Kada nije u upotebi moguće ga je skupiti zbog teflonskih nabora od kojih je načinjen. Kada ga skupimo njegove dimenzije su 30x10cm.

14. MESO, Bogdan, Ionita, Romania – Food Injection!

industrijski-dizajn-meso

MESO je uređaj koji na neki način eliminiše potrebu za kuvanjem, pripremanjem i čišćenjem hrane. U pitanju je uređaj koji upotrebom različitih kapsula odstranjuje sve ono što nam nije potrebno iz namirnica.

15. The Drum Washing Machine, Andras Suto, Hungary – Communal Laundry System

industrijski-dizajn-drum-washing-machine

Pred nama je još jedan konceptualni prikaz veš mašine budućnosti. Kako studije UN-a kažu sve veći broj svetske populacije će se u budućnosti kretati ka metropolama što će dalje uticati na redukciju životnog prostora. Kao posledica toga mnoge stvari na koje smo naviknuti će morati na neki način iti uklonjene iz naših stanova. Noseći se tom idejom Andras Suto je, kao i u nekim ranijim predlozima, opredeljen za zajedničke prostorije u kojima bi se nalazili motori za veš mašine a svaki stan bi imao svoj prenosni bubanj koji bi se jednostavno montirao na motor.

16. Modular Kitchen Appliance, Shin Woosup, UK – Space Saving Kitchen Range

ndustrijski-dizajn-modular-apps

Prilikom osmišljavanja svog koncepta Shin Woosup je ideju našao u činjenici da su gotovo svi kuhinjski uređaju nezavisni jedan od drugog i kao takvi zauzimaju mnogo prostora. Kao odgovor na rešavanje ovog problema Shin je razradio ideju u kojoj centralni deo kuhinje, kada su uređaji u pitanju, treba da zauzima baza na koju je jednostavno moguće, u zavisnosti od potreba, postaviti onaj uređaj koji vam u datom trenutku treba.

17. Preserved Egg Sweep Robot, Kai Dung, China – Robotic Cleaning

industrijski-dizajn-sweep-robot

Predstavićemo vam još jedan koncept koji je vezan za održavanje čistoće u stambenom i poslovnom prostoru. Rad koji je Kai Dung koncipirao i razvio je vezan za automatsko čišćenje životnog prostora. Pred nama su mikro roboti veličine teniske loptice. Roboti su osmišljeni tako da se prilkom punjenja na baznim stanicama istovremeno i prazne od nečistoća i prašine koju su do tada napunili. Naravno, robote će biti moguće podesiti da prostor čiste onda kada vi niste u kući ili kancelariji  tako da vas vaš životni prostor uvek može dočekati besprekorno čistim.

18. Qumi, Ilia Vostrov, Russia – Flexible Cooking Unit

industrijski-dizajn-qumi

Pred nama je još jedno u nizu rešenja koja se tiču uštede kuhinjskog prostora. Qumi predstavlja univerzalni kuhinjski set koji se može koristit za podgrejavanje, kuvanje, prženje… Kada je van upotrebe ovaj proizvod ne zauzima prostor veći od površine tanjira. Zamišljen je tako da kada nije u upotebi, bude obešen o kuku preko koje se napaja energijom odnosno puni.

19. Zephyr, Dulyawat Wongnawa, Thailand – Integrated Laundry System

industrijski-dizajn-zephyr1

Dulyawat, jedan od finalista iz 2009 godine, je predstavio svoj novi koncept koji je ovoga puta vezan za čišćenje odeće. U pitanju je koncept koji koristi „Airwash“ tehnologiju. Ova tehnologija je koncipirana na uptrebi Ozona prilikom čišćenja kako fleka i prljavštine tako i neprijatnih mirisa.

20Eco Cleaner, Ahi Andy Mohsen, Iran – the Portable, Compact Dishwasher

industrijski-dizajn-Eco-Cleaner

Eco Cleaner, rezultata rada iranskog dizajnera Ahi Andy Mohsen-a, je zasnovan na upotebi ultrazvučnih talasa prilikom čišćenja posuđa. Ahi svoju ideju oslanja na činjenici da će, po njegovim predikcijama, u budućnosti hrana biti dopremana u vidu kapsula a sve kao posledica uštede vremena i načina života u budućnosti. U pitanju je Eco-Friendly proizvod.

21. Inflower Clothes Cleaner, Jianjiang Yin – Small Laundry Cleaning Units

industrijski-dizajn-inflower

Inflower sistem čišćenja odeće je zasnovan na primeni minijaturnih solarnih usisivača, ne većih od dlana, oslonjenih na upotrebu nano tehnologije. Kod ovog oblika čišćenja nije potrebno prisustvo vode. Jedna od izuzetnih osobina ovog koncepta jeste to što je odeću moguće čistiti i uskladištenu u vašem ormaru ali isto tako i dok je na vama. Izuzetno praktično rešenje.

22. Bio Robot Refrigerator, Yuriy Dmitriev, Russia – Cool, Green, Food Preservation

industrijski-dizajn-bio-robot-refrigerator

Četiri puta manji od konvencionalnog frižidera, Bio Robot se rashlađuje putem biopolimer gela. Jedinstvenost ovog frižidera se ogleda u tome da nema ni vrata ni polica pa čak ne postoji ni motor. Svi proizvodi se stavljaju u gel koji je dovoljno čvrst tako da namirnice ne mogu propasti već stoje tamo gde ste ih postavili. Sam gel ne ispušta nikakav miris pa stoga ni ne postoji bojazan mešanja mirisa namirnica i samog gela. Bio Robot frižider je lako prilagodljiv te ga je moguće postaviti vertikalno, horizontalno pa čak i na plafon. Dostupan je u različitim dimenzijama pa ga je lako uklopiti u vaš životni prostor.

23. Clean Closet,Michael Edenius, SwedenAll in One Laundry Concept

industrijski-dizajn-clean-closet-concept

Clean ormar je zaparvo ormar koji ima dvostruku funkciju. Reč je o funkcijji čuvanja vaše garderobe ali i po potrebi i funkciji čišćenja iste. Zahvaljujući tehnologiji koju koristi Clean Closet vaša garderoba se po stavljanju u ormar obavezno skenira kako bi se uočile eventualne nečistoće pa čak i neprijatni mirisi. Dakle, u pitanju je još jedan u nizu Eco-Friendly proizvoda koji pored te osobine ujedno štedi prostor samom činjenicom da njegovim postojanjem niste u potrebi da imate veš mašinu i mašinu za sušenje veša.

24. Dismount Washer, Lichen Guo, China – Wash & Go Laundry

industrijski-dizajn-dismount-qasher

Po rečima autora ovog koncepta, veš mašina je uređaj koji potpuno bespotrebno zauzima previše prostora u našim stanovima. Motor ove veš mašine se nalazi na zidu, tzv energetski stik, i na njega se postavlja kapsula sa prljavim vešom.

25: External Refrigerator, Nicolas Hubert, France – External Chilling

industrijski-dizajn-external-fridge

Nakon dvogodišnjeg boravka na severu Kine, gde su temperature niže i uvidevši da ljudi hranu čuvaju na balkonima kako bi uštedeli energiju Nicolas je smislio spoljni frižider. Noseći se tom mišlju koncipirao je ideju frižidera koji đe na nižim temperaturama koristiti spoljnu temperaturu za očuvanje namirnica a na višim će stvarati energiju zahvaljujući solarnim panelima koji se na njemu nalaze.

U najkraćim crtama smo vam predstavili 25 polufinalista Electrolux Design Lab takmičenja. Ostaje nam da sačekamo septembar kako bi videli čija je ideja bila najinventivnija, najkreativnija i najinteresantnija članovima žirija.

Tekst priredio Miloš Stojaković