Eko kuća

Wavehouse by Patrick Nadeau

Svedoci smo konstantnog i sveprisutnog razvoja Eko tehnologija u gotovo svim fazama naših života.

Ideja o izradi Eko kuće nije nova, ona kao takva postoji već čitav niz godina, ali je svaki novi predlog dobrodošao, ako ni zbog čega drugog ono zbog novih konceptulnih rešenja i upoznavanja sa, gore navedenim, novim tehnologijama.

Wavehouse by Patrick Nadeau

Pred nama je koncept koji je delo francuskog arhitekte Patrick Nadeau. Patrick već neko vreme radi na razvoju Eko kuća u francuskom gradu Remsu. Ideja ovog projekta jeste približiti se ljubiteljima prirode kako kroz upotrebu novih eko materijala tako i kroz veću interakciju sa našim prirodnim okruženjem.

Wavehouse by Patrick Nadeau

Talasasti krov, koji ovu kuću čini specifičnom, je zapravo prostor posvećen vašoj bašti koja bi pored estetske uloge igrala i ulogu izolatora. Nedostatak ovog idejnog rešenja bi moglo biti održavanje bašte ali nadamo se da je dovoljno pažnje posvećeno i rešavanju tog problema.

Wavehouse by Patrick Nadeau

Kao što se iz priloženih fotografija može primetiti, poseban akcenat je stavljen na prirodno osvetljenje. Naime i prednja i zadnja strana ove kuće biće izrađene od duplo-skinovanog polikarbonatnog stakla koje se, inače, koristi pri izradi staklenika. Ovaj materijal je poznat kao odličan izolacioni materijal i upravo zahvaljujući toj njegovoj karakteristici on će se koristiti kao substitut staklu.

Wavehouse by Patrick Nadeau

Plan je da se čitav projekat realizuje do kraja 2011 godine.

Tekst priredio Miloš Stojaković