Automobil budućnosti vol. 01

futuristic_car_by_industrijski_dizajn_01

Svedoci smo razvoja velikog broja konceptualnih vozila, koja će u doglednoj budućnosti u potpunosti zameniti današnje, već po malo i klasične, automobile. Koncepti i ideji na koje su oni oslonjeni su izuzetno interesantni kako zbog sve veće upotrebe novih eco tehnologija i materijala tako i zbog sve interesantnijih i inventivnijih rešenja.

futuristic_car_by_industrijski_dizajn_02

Pred nama se nalazi ideja koju su razvila dva mlada i izuzetno talentovana kineska dizajnera Yanchao Wang i Zhizhen Zhang.

futuristic_car_by_industrijski_dizajn_03

Prilikom razvoja svoje ideje, oni se krenuli od činjenice da će putevi u budućnosti biti sve više opterećeni prevelikim brojem vozila. Upravo zahvaljujući tome oni su razvili malo, proširivo vozilo koje će moći imati jedno, dva ili tri sedišta sa odgovarajućim prtljažnikom čija će veličina zavisiti od broja sedišta u kabini.

Brojne su pojedinosti koje ovaj projekat čine jedinstvenim. Jedno od interesantnih rešenja, ovog futurističkog vozila, je mogućnost kretanja u svim pravcima. Takvo kretanje će biti moguće zahvaljujući posebnoj tehnologiji koja će kretanje vozača, na upravljačkom seditu, konvertovati u kretanje vozila u željenom pravcu. Zapravo glavno sedište će biti vrsta navigatora koje će registrovati da li se vozač okreće u neku od strana. Nakon te registracije vozilo bi se automatski okretalo i nastavljalo kretanje u tome pravcu. Ono što su autori želeili da postignu ovim vozilom jeste jednostavnost i itntuitivnost u njegovoj upotrebi.

futuristic_car_by_industrijski_dizajn_04

futuristic_car_by_industrijski_dizajn_05

Tekst priredio Miloš Stojaković