Američka koncept vozila pedesetih

1950s-Concept-Drawings-industrijski-dizajn

Možete li zamisliti kako će za 50,60 ili koju godinu više izgledati koncept vozila na kojima ste radili ili još uvek radite!?

Zapitate li se ikada na koji ćete način posmatrati vaše radove iz prošlosti? Da li će vaša koncept vozila u nekoj daljnjoj budućnosti kod vas izazvati osmeh i istovremeno probuditi setu za nekim lepim prošlim vremenima? Da li ćete možda u prošlosti naći neku iskru koja vas je vodila ka kreiranju nekih projekata koji su vas proslavili?

Pitanja na ovu temu je uvek mnogo. Imajući ovu ideju u glavi, američki novinar Larry Edsall je ne tako davno objavio knjigu pod nazivom “Concept Cars- from the 1930’s to the Present”. Larry Edsall, novinar magazina Autoweek, se specijalizovao na praćenje razvoja auto industrije u XX i XXI veku.

U daljnjem toku teksta predstavićemo vam Top 10 američkih koncept vozila koja su ostavila poseban utisak na ovog renomiranog američkog novinara.

10. 1955 Lincoln Futura

industrijski-dizajn-1955-lincoln-futura

Tokom 1955 godine Ford je izbacio jedno od svojih interesantnijih koncept vozila, koje će koju godinu kasnije postati veoma popularno zahvaljujući Betmenu. U pitanju je bila preteča Betmobila.

Ono po čemu je ovo vozilo postalo vanvremensko je bio kokpit, dizajniran u vidu dvostrukog balona. Kokpit Futura-e je bio apsolutni hit i potpuni futurizam. S obzirom na konzervativizam koji je tada, na žalost i danas, bio prisutan ovo vozilo je svoj život vezalo isključivo za Betman-a i njegove avanture, što vrlo verovatno i nije tako loše jer je ipak nadživelo veći broj automobila nastalih u periodu kada i Lincoln Futura.

9. 1952 Chrysler K-310

industrijski-dizajn-1952-chrysler-k-310

1952 godine Chrysler je pokuša skrenuti pažnju na sebe svojim novim rešenjem. U pitanju je bio Chrysler K-310, prvi automobil koji je nastao kao saradnja šefa Crysler-ovog dizajn tima Virgil Exner i kompanije Ghia coachbuilding iz Italije.

Ovo koncept vozilo nije ostvarilo značajniji uspeh na tržištu, međutim ono po čemu će Chrysler K-310 ostati upamćen, kao jedno od vozila na koje su u ovoj fabrici posebno ponosni, su brojni tehnički noviteti i dizajnerska rešenja koja su godinama kasnije korišćena i implementirana u gotovo sve modele ovog proizvođača.

8. 1954 Dodge Firearrows

industrijski-dizajn-1954-dodge-firearrow

Naravno, svoj odgovor na koncepte svoje konkurencije je imao i veliki Dodge. 1954 godina je ostala upamćena po Dodge-u Firearrows.

Vatrena strela je najpre predstavljena kao koncept da bi nešto kasnije krenula da osvaja tržišta širom sveta u vidu šetiri modela i to 2 roadster-a, i po jednog kupea odnosno kabriloeta.

7. 1956 GM Firebird II

industrijski-dizajn-1956-gm-firebird-II

Vatrena ptica u izdanju nadaleko poznatog GM-a je svetlost dana ugledalo 1956 godine. Inventivnost ,koju je sa sobom doneo ovaj model, je mamila brojne uzdahe gde god da se pojavio.

Potpuni futurizam koji je svojim dizajnom nosio Firebird je bio upotpunjen velikim brojem tehničko-tehnoloških rešenja. Jedno od rešenja koja su ovaj model učinila besmrtnim je bila upotreba motora sa turbinama.

Baš kao što je i danas običaj, prilikom osmišljavanja velikih ideja, isti običaj je postojao i tokom pedesetih godina prošlog veka. Ovo vozilo je bilo zamičljeno kao porodični automobil koji će se u skoroj budućnosti kretati po potpuno automatizovanim auto-putevima.

Na žalost, ta ideja ni dan danas nije u potpunosti ostvarena, iako je bliže realizaciji više nego ikada ranije.

6. 1957 Dodge Dart-Diablo Concept

industrijski-dizajn-1957-chysler-dart-diablo-concept

Tokom 1957 Dodge je predstavio još jedno koncept vozilo koje je u velikoj meri, kada je dizajn u pitanju, oslonjeno na Bertone-ov B.A.T. koncept koji je ovaj italijanski dizajner osmislio za Alfa Romeo.

Mnogi kritičari i poznavaoci auto industrije su upravo ovo vozilo predstavili kao automobil koji je izvršio najveći uticaj na kompletnu američku auto industriju. Naime nakon pojavljivanja ovog koncept vozila, potpuno avangardnog za vreme u kojem se pojavilo, američki automobili postaju sve masivniji sa oštrim linijama, mnogo farbe…

5. 1958 Ford Nucleon

industrijski-dizajn-1958-ford-nucleon-model

1958 godinu je, makar kada su u pitanju američka koncept kola u pitanju, u potpunosti obeležio Ford sa svojim Nucleon-om.

Nucleon, zamišljen kao dvosed, je svojom pojavom u velikoj meri postavio nove daleko više standarde. Ono po čemu će ovaj model biti zapamćen je svakako pogon ovog automobila. Naime, Nucleon je predstavljao iskorak u potpuno novi tip automobila koji bi kao pogonsko gorivo trebalo da koristi mali nuklearni reaktor. Ova, utopistička, ideja nikada nije zaživela.

4. 1956 Chrysler Norseman

industrijski-dizajn-1956-chrysler-norseman-wagon-concept

Chrysler-ov Norseman iz 1956 godine je predstavaljao još jedan pokušaj ove kompanije koji, baš kao ni Chrysler K-310 iz 1952 godine, nije ostvario značajniji uspeh.

3. 1951 General Motors Le Sabre

industrijski-dizajn-1951-general-motors-le-sabre

Ranih pedesetih GM je postigao veliki uspeh sa svojim modelom Le Sabre. Ova koncept kola su učinila mnogo više od mnogih vozila pre i polse njih.

Dizajn ovog sportskog dvoseda je mamio uzdahe gde god se pojavljivao. Ne samo zbog dizajna, koji je svakako bio korak od nekoliko milja napred, već i zbog niza drugih poboljšanja ovaj model je dugo bio jedan od najboljih GM automobila.

S obzirom da je reč o kupe-u veliki novitet su predstavljali senzori za kišu koji bi davali obaveštenje vozaču i mogućim padavinama. Ovaj automobil je bio mezimče šefa GM-ovog dizajn tima Harley Earl-a.

2. The “other” Corvettes

industrijski-dizajn-954-chevrolet-corvette-corvair-concept-drawing

Svoju dominaciju tokom pedesetih godina, naravno kada su koncept automobili u pitanju, GM je zaokružio sa modelom Corvette-e koji se na ovoj listi našao na drugom mestu.

Ovaj model je javnosti predstavljen tokom 1953 godine i bio je zamišljen u nekoliko varijateta od kojih su najpoznatiji bili Corvette hardtop, Nomad wagon i Corvair. Svaki od modela , kada se dizajn posmatra, se razvijao u svome pravcu. Zajedničke su im bile osnovne aerodinamične linije i čitav set tehničkih unapređenja od kojih se neka, nešto više razvijena i dorađena, primenjuju i danas.

1. 1960 Plymouth XNR

industrijski-dizajn-1960-plymouth-xnr

I pobednik ove liste je Plymouth XNR iz 1960-e godine. Kako sam autor ove mini liste napominje, svestan je da je ovaj model iz 1960-e godine ali ga on više vidi kao logičan kraj pedesetih nego početak šesdesetih.

Plymouth XNR je koncept koji je predstavljao odgovor na Corvette-u. Svojstvenost ovog dizajna je asimtetrija vidljiva sa vozačeve strane. Iza vozača nalazilo se peraje koje se kretalo od vozača do krajnje ivice automobila.

U nekom od narednih tekstova ćemo se baviti ovom tematikom malo više pa će biti predstavljena i koncept vozila iz drugih perioda XX veka.

Tekst priredio Miloš Stojaković