Ostrvo od plastike – buducnost ili fantazija?

Da li je moguce pokupiti milione tona plastike koja pluta Tihim okean i pretvoriti je u reciklirano plasticno ostrvo? Grupa holandskih arhitekata je sigurna da jeste.

“WHIM Architecture”, tim inovativnih arhitekata iz Roterdama, izasao je u javnost sa jedinstvenim resenjem problema zagadjenosti okeana – da se u Pacifiku od reciklirane plastike koja pluta okeanom izgradi ostrvo za stanovanje velicine Havaja.

“Plasticna supa” u Tihom okeanu

Na ovaj nacin je ponovo okrenuta paznja na milione tona smeca koje grupisano pluta Pacifikom, kao tzv. “plasticna supa” ili “ostrvo djubreta”, sada trenutno pozicionirano severozapadno od Havaja.

Ideja je da se sva plasticna ambalaza sakupi, reciklira i od nje naprave plasticni blokovi za izgradnju .

“Graficki prikaz”  plasticnih supa odnosno plutajucih “ostrva” velicine kontinenata

Novo “reciklirano ostrvo” bi trebalo da bude utociste osobama direktno pogodjenim klimatskim promenama. Bilo bi locirano negde izmedju San Franciska i Havaja i takodje bi plutalo.

Izgled recikliranog plasticnog ostrva “WHIM” arhitekata

Plan predvidja kompletnu infrastrukturu na ostrvu koje bi se samoodrzavalao sospstvenim resursima – imalo bi mogucnost proizvodnje hrane i energije (solarna od vetra i talasa) i regulisanja otpada.

Stanovnicima bi bili obezbedjeni svi uslovi za rad, rekreaciju i trgovinu , a plaze postavljene odmah do njihovih urbanih domova…naravno plasticnih.

Zamisljeno je da urbana sredina bude izuzetno moderna…

Arhitekte su najavile posetu “plutajucoj deponiji” velicine omanjeg kontinenta, koja bi uskoro moglo postati luksuzno mesto, porucio je naslednik bankarske imperije i aktivista za zastitu prirode Dejvid de Rotsild (31) sa svog broda “Plastiki” koji se uputio ka “istocnoj plasticnoj supi” (duplo vecoj od drzave Teksas), pored koje bi trebalo da prodje na svom putu ka Sidneju.

“Plastiki” je, inace, 18- metarski katamaran izgradjen od 12.000 plasticnih boca. Opisuju ga kao plutajuca boca koja nosi poruku nasem drustvu.

Velika poljoprivredna dobra…

Kako arhitekte navode na svom  zvanicnom web sajtu : www. recycledisland.com, glavni ciljevi projekta su ciscenje okeana od gigantske kolicine plasticnog otpada, stvaranje novog zemljista i izgradnja odrzivog stnista.

Strucnjaci isticu da je kolicina otpada koja pluta okeanom vise nego dovoljna za izgradnju jednog takvog ostrva koje bi trebalo da utice na svestljudi, da skrene paznju na klimatske promene, ali i ukaze da se recikliranjem sirovina moze smanjiti zagadjenost okeana.

Tekst:

Djordje Zivanovic – DjoDjo