Nema spavanja, pravac u muzeje!!!

Umetničko produkcijska – grupa Noć muzeja poziva sve Beograđane ali i one koji se sutra, 15.maja zateknu u glavnom gradu da ne propuste najmasovniji kulturni spektakl u zemlji i da postanu deo ove nezaboravne večeri.

Tačno u 18h vrata će otvoriti muzeji, galerije i izložbeni prostori na 70 različitih lokacija, grupisanih u 7 gradskih zona: Dorćol, Kalemegdan, Knez Mihajlova, Trg Nikole Pašića, Bulevar – Slavija – Kneza Miloša, Topčidar – Senjak – Dedinje i Zemun. Predstavljanje bogatog sadržaja iz  savremene umetnosti, slikarstva, istorije, modne industrije, filma, arhikteture trajaće do dva časa iza ponoći.

U Beogradu, sadržaji će biti raspoređeni u sedam gradskih zona a posetioci će moći da vide kako su izgledale i od kojih su se sve materijala pravile lutke od 19. veka do danas, da se upoznaju sa istorijom tetoviranja još od Maora i Novog Zelanda, kako izgleda kuća u kojoj je živeo Đorđe Vajfert a kako izgleda nova postavka u Muzeju nauke i tehnike. Videće kako izgleda novi Muzej sporta i olimpizma koji će predpremijerno biti otvoren za Noć muzeja. Probaće vino i med u kazamatima Vojnog muzeja ali i uzivati u bogatom muzičkom programu grupa „Sevdah bejbi“, „Intruder“, „Zemlja gruva“, “Inje“ i drugih.

Manifestaciju Noć muzeja prošle godine podržao je 41 grad a ulicama, trgovima i izložbenim prostorima prodefilovalo je više od pola miliona posetilaca. Iz godine u godinu Noć muzeja obara rekorde.

Ovo je dobra prilika da sagledate inovacije u primenjenoj umetnosti, ili čak da se upoznate bolje sa elementima koji se svakako vezuju za industrijski dizajn ( nove forme, oblici,likovnost ili sam način prezentovanja umetnosti).

Napravite selekciju i krenite.Detaljne  informacije o lokacijama, programu i učesnicima manifestacije na  sajtu www.nocmuzeja.rs

Tekst pripremila: Jelena Smiljanić