Svetski dan industrijskog dizajna 29.jun 2010

Svetski dan industrijskog dizajna (WIDD) prati se svake godine 29. juna u znak priznanja industrijskog dizajna i dizajnera. Prvi deklarisani u 2007. godini povodom ICSID’s (International Council of Societies of Industrial Design ) 50. godišnjice, Svetskog industrijskog dizajna dan je osnovan s ciljem promovisanja, razumevanja profesije industrijskog dizajna.Tako da se naglasi doprinos dizajnera i naučnika. Stvaranje ove  discipline tj. samog dizajna je olakšavanje saradnje kako bi se poboljšali ekonomski, socijalni, kulturni i ekološki kvaliteti života u celom  svetu.


Od svog početka, ideja organizacije je da povezuje ljude iz različitih sredina, koji mogu imati različita mišljenja, veru i kulturu, a ipak imaju najmanje jednu zajedničku stvar: strast za industrijskim dizajnom.Ovo ujedinjenje se može ogledati u stvaranju Zajednice za razmenu ideja, slave svoje profesije, širenje znanja i pomoći u stvaranju boljeg sveta i samog njegovog procesa.

Šta radiš 29. juna? Ovaj dan se smatra kao prilika da se upoznaš sa kolegama,  lakše stvoriš partnerstva, gradiš  svest o kvalitetu i napraviš dobre kontakte kroz industrijski dizajn .Pored toga je i cilj  samo  obeležavanje Svetskog dana industrijskog dizajna 2010.

Planiranje aktivnosti nikada nije lako, pa ovde su neki od primera prethodnih događaja održana u čast  Svetskog dana industrijskog dizajna:

* Prigodni simpozijum  “Vrednost Japanskog Dizajna u Međunarodnom društvu”, organizovala je Japan Industrial Designers ‘Association i Japan Industrial Design Promotion Organization.

* Red Dot Design Museum u Nemačkoj ponudio besplatan ulaz na njihove brojne posetioce 29. juna.

* Institut za industrijski dizajn u Varšavi, Poljska, pozivaju predstavnike iz različitih područja, kao što su tehnologija, lingvistika, industrija, obrazovanje  i naravno dizajn, kako bi razgovarali o različitim kontekstima savremenog dizajna tokom doručka.

* Tehnički univerzitet u Istanbulu (ITU) je domaćin International Design Predavanja u saradnji sa organizacijom Svetski dan  industrijskog dizajna dan 29. jun.

* Izložba profesionalnih izlagača i studenata, “Industrijski dizajn – perspektive” u organizaciji Udruženje likovnih umetnika iz Rumunije.

Kroz niz međunarodnih događaja 29. juna, Svetski dan industrijskog dizajna osigurava dizajnerima i istomišljenicima dizajna, entuzijaste iz širokog spektra zanimanja i kanala, da se javno organizuju i upoznaju. Događaji kao što su radionice, izložbe, međunarodni simpozijim o društveno odgovornom dizajnu, web-emitovanju, besplatan ulaz u muzeje i ICSID’s  samo su neke od funkcija koje Svetski dan Industrijskog dizajna daje u celom svetu.
Nadamo se da ćete naći najbolji način da provedete ovaj dan, a ova objava je samo nagoveštaj za malu pripremu.Par ideja i istraživači duh ili jednostavno druženje sa drugarima dizajnerima.

Tekst pripremila :Jelena Smiljanić