Male ideje koje menjaju svet

Male ideje industrijskih dizajnera ponekad menjaju svet. Simpatične su i olakšavaju vam svakodnevne poslove. Ovaj simpatični proizvod je delo kineske kompanije SSYS. Jednostavan proizvod kojima je svima potreban. Upravo ovakve stvari su potrebne za pokretanje malih privatnih firmi.

Kod nas u zemlji postoji ogroman broj plastičara koji se nedovoljno interesuju za dizajn i koji se žale na to da im posao ide jako loše. Naravno da im ide loše kad svi proizvode štipaljke, i to model iz 1932.  Uz par dobrih ideja i malo ulaganja može da se napravi vrlo interesantan asortiman proizvoda koji će vas izvući iz mora neprofitabilnih firmi. Dizajneri su tu da pomognu. Siguran sam da po blokovima industrijskih dizajnera iz Srbije i regiona stoji mnoštvo ovako interesantnih ideja. Samo je potrebno ostvariti bolju saradnju između njih i proizvođača. Svaki proizvođač koji je dovoljno intiligentan da pogleda malo širu sliku, da razmišlja makar par godina u budućnost i da želi da razvije biznis na globalnom nivou, moraće da uloži više u razvoj proizvoda. Ne može se samo kopirati tuđe i očekivati da će se napredovati.

Svoje mane moramo pretvoriti u vrline. To što kasnimo za svetom, što su nam nedostupne tehnologije i materijali, može da bude vrlo velika prednost, jer učimo na njihovim greškama, oni su to platili umesto nas, dobijamo provereno znanje. Kina kao najveći svetski proizvođač je kopirala sve svetske brendove dok nije došla u situaciju da ona formira svoje i da konačno počne da proizvodi originalne proizvode. Nekada ste mogli da kupite jedan isti miš od 20 proizvođača, isti dizajn, isti materijal ista cena. Borili su se za razliku od par centi, ne bi li dobili kupca. To se sada menja, jer kada imate originalan proizvod, vi diktirate cenu i na taj način pravite tržište, postajete mnogo konkurentniji nego što ste do sada bili. NE, to ne znači da treba da kopirate druge kao kinezi nekada, nego da budete originalni.

Svaki proizvođač, majstor, alatničar sada će reći da su alati skupi, da je to veliki rizik… Alati jesu skupi, ali to je vaš deo ulaganja u posao. Dizajneri su tu da vam daju ideje, da vam ponude nešto što će tržište prihvatiti, nešto što će se prodavati, direktno štedite na novcu koji se troši na razvoj proizvoda, na istraživanje tržišta. Svako od nas može da prepozna odličnu ideju, nije potreban bord direktora niti 65 menadžera da bi vam rekli da je nešto super ideja. Super ideje se prepoznaju u sekundi.

Siguran sam da bi većina dizajnera u Srbiji bila zadovoljna činjenicom da se njihova ideja proizvodi i da živi na tržištu. Čak sam siguran da bi te ideje ustupili bez velikih novčanih nadoknada, uz royality, što je jedna od uobičajenih praksi u svetu. Royaliti je procenat od svakog prodatog proizvoda. Obično vrlo mali, ali sa njim se ide na to da će se proizvod prodati u velikoj količini, tako da ćete biti zadovoljni vi kao proizvođači i dizajneri kao idejni tvorci. Svako će dobiti svoj deo kolača.

Potrebno je samo biti igrač koji zna šta želi u narednih par godina da učini od svog malog ili srednjeg preduzeća. Potražite industrijske dizajnere, možda su vam bliže nego što se nadate.

Srećno!